Samenwerking_2handsv2

 

Slapperdewatski : wat is dat?

Geinspireerd door mijn kennismaking met de Poolse taal, kwam ik op dit Poolsklinkende woord (blijkt in de jaren 80 bleek al door Koot&Bie te zijn geintroduceerd). Tijdens begeleidingstrajecten en trainingen wordt ik veelal geconfronteerd met allerlei reacties ''excuses'' & ''smoezen'' in de vorm van vooral rationele verklaringen (al dan niet bewust) die disfucntioneel & destructief gedrag fanatiek blijven verdedigen en herhalen. Regelmatig verwees ik mensen naar de JA-Maar site, MAAR de JA-Maar test staat er na meer dan 10 jaar nu niet meer op. (nu Om-denken). JA-Maar site had veel humor en grappige praktijk verhalen ter illkustratie. Verandering begint bij acceptatie van de feiten, bewustzijn en het zelfinzicht actief (daar waar nodig met hulp) vergroten. Het toe-eigenen van je gedrag en emoties ipv zeggen dat dit alleen komt door factoren buiten jezelf. Met draaien, ontkennen, achter strategien en systemen verschuilen (famile-, werk, gewoonten, regels, wetten en andere institutionaliseringsgedoe) en ook eigen aannames vanuit vermijding ontstaan, blijf je in meer van hetzelfde. Het steeds aan anderen uitleggen hoe het bij jou werkt en hoe je bent, gaat jouw zelfinzicht, zelfreflectie en bijdrage aan een mooiere wereld zeker niet groeien! Wees eerlijk naar jezelf en anderen, maar hoe doe je dat dan?

De meeste mensen weten zelf ergens wel dat hun redenaties en verklaringen niet kloppen of werken, maar toch blijven ze dit uit zelfbescherming(??!!) herhalen om zichzelf en anderen te overtuigen. Ook vooral om niet te komen tot inzichten die leiden tot verandering en hier iets actiefs mee te gaan doen. Gebrek en moeite met verantwoordelijkheid nemen en toe-eigenen van dit (vaak op angst gebaseerde) feit. Zoals men decennia deed met ontkennen van gezondheidsbeinvloeding van drank, drugs en rookgedrag. Of om maar wat actueels te noemen : klimaatbeinvloeding door de mens. Dit geloven is natuurlijk veel makkelijker als je dit niet kunt hanteren of onder ogen wilt zien en er werkelijk wat aan wilt doen. 

Persoonlijk vind ik het zonde van de tijd om alleen het aanhoren van de klachten buiten jezelf, zonder dit om te zetten naar positieve actie en bijdrage aan inzicht in je ''systemen'', waar je in kennelijk aardig in vast zit. Sessies die ik dan bestempel als ''Betaald koffie drinken''. Onderzoek dit (lef hebben!), zie meer keuze opties en durf met bestaande patronen te breken! en daar kan onze aanpak  hierbij jou ondersteunen in respect met je scepsis dilemma's en angsten hiervoor! Daar is inzet, lef en incasseringsvermogen voor nodig. Ik nodig & daag jou uit!

''Voorgeprogrammeerde'' vastzittende gewoonten wil ik samen met jou met alle plezier omzetten naar functioneel en pro-actief leergedrag. Vanuit je voelbare weerstand ook durven kijken waar die vandaan komt en tot actie en verandering te komen die vooral heel veel plezier en resultaat zal opleveren!

En anders wens ik je veel succes met jouw verdere Slapperdewatski aanpak: het leven en activiteiten moeten altijd leuk zijn, alles met de illusie van full-control en als het toch moeilijk wordt hard weglopen of wegkijken en wegredeneren of relativeren, waar je natuurlijk gewoon ook oud (& rijk) mee kunt worden. Heel veel mensen kiezen hiervoor al dan niet bewust dus je bent vast geen uitzondering als dat je weer een excuus geeft om het 'moeilijke gedoe' (= het zelfreflectief denken) te laten!

Laatste wijziging 20-10-2020